Beentje kwijt

Bij het oefenen van verwondingen kan er van alles gevraagd worden. Een sneetje in je vinger, scheurwond aan de hand of een splinter. Een blauwe plek, misschien wel een heftige hoofdwond. Dat zit allemaal standaard in het pakket. Geen probleem


Van een andere orde is de vraag: Kun je een geamputeerd been spelen?

Nee, dat kan ik niet. Tenminste, spelen zeg je? Uhm, ja, dat zou misschien wel kunnen.

In de film is natuurlijk alles mogelijk en met beetje special FX komt al helemaal alles binnen handbereik.

Maar live een geamputeerd been spelen is toch wel even iets anders.

Dan moet er een andere trukendoos open.

Een van de twee mogelijkheden die ik meestal toepas is de veelgebruikte ingraaftechniek.

Je graaft een kuiltje en je stopt daar je ene been in een je grimeert je knie vervolgens als stompje.

Op een afstandje is dit best een vervelend gezicht. Doel bereikt. Door ook nog in het scenario op te nemen dat ik in een mijnenveld zit, zorgt er voor dat de hulpverleners niet dichterbij mogen komen en dan moeten ze mij dus op afstand instructies geven voor de eerste hulp.

Mijnenveld ongeluk, restant been lag verder op

Het dekentje en plastic waar ik op zit is natuurlijk niet realistisch. De meeste mijnenvelden hebben dat niet standaard rondslingeren. Maar soms heb je mazzel met een meevoelende instructeur.


Deze techniek is echter lastiger toe te passen als je onder een trein moet liggen. Daar valt niet te graven. Door een zwart stukje plastic of kleed om mijn zogenaamde geamputeerde onderbeen te wikkelen, kan ik deze in ieder geval uit het zicht houden. En een gelukje is dat het onder een treinstel niet verlicht is. En het leerdoel hier (voor de brandweer) is vooral een stukje bewustwording en alert te zijn op hevige bloedingen en mogelijk shockverschijnselen.

Trouwens, onder een trein liggen went nooit! (Deze staat op een veilige plek, zit geen motor in, staat geen stroom op en de wielen zijn geblokkeerd. )

Treinongeluk


Een uitzicht dat ik kan schrappen van mijn bucketlist


Uitgelichte berichten
Recente berichten