top of page

Roken is dodelijk

Bij het vermoeden van nek of rugletsel moet je als hulpverlener een slachtoffer altijd voorzichtig benaderen.

Voor de benadering van een slachtoffer in de auto is het daarbij aan te raden dit van de voorkant te doen. Probeer oogcontact te krijgen en zo mogelijk verbaal al instructies te geven dat iemand niet moet bewegen en naar voren moet blijven kijken.


Dan kun je, als het veilig is, een deur van de auto openen en starten met uitvragen van het slachtoffer.


Op deze wijze werd ik van de week benaderd en aangesproken. Helemaal goed dus. De hulpverlener ging nog een stapje verder. Hij plaatste zijn pakje sigaretten op het dashbord en instrueerde mij naar dit pakje te blijven kijken. Hoe creatief, je komt af en toe leuke oplossingen tegen.


Helaas stond in het scenario dat halverwege de hulpverlening de auto in brand stond. Dit werd luidkeels geroepen door de instructeur, waarop mijn hulpverlener mij de sterke vraag stelde, die nog wel eens wordt vergeten door hulpverlener, "Kunt u zelf lopen?" Ook perfect dus!


En of ik kon lopen. In een mum van tijd stond ik enkele meters van de auto

en werd einde oefening gegeven.


Bij de evaluatie vroeg ik aan mijn hulpverlener " Weet je nou hoe ik wist dat ik er snel uit moest?" Daar had hij niet direct antwoord op.


Waarop ik hem zijn pakje sigaretten teruggaf.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page